Historie

Zangvereniging Maas- en Neergalm werd opgericht op 10 december 1883 in Neer. In de lange geschiedenis van onze vereniging zijn er een aantal hoogtepunten te noemen:

  • In 1954 werd op een concours te Vught een eerste prijs behaald in de afdeling uitmuntend.

  • In 1983, bij de viering van het 100-jarig bestaan werd "Maas- en Neergalm" begiftigd met de Koninklijke Erepenning toegekend door Koningin Beatrix.

  • In 1989 behaalde onze vereniging op een internationaal concours te Werkendam een eerste prijs met lof van de jury in de afdeling superieur met het hoogst aantal punten van het gehele concours.

  • In 1993 werd ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan een cd uitgebracht i.s.m. diverse artiesten. Toen nog onder de leiding van de dirigent Lou Paffen.

  • In november 1999 behaalde onze vereniging een verdienstelijke 3e plaats in de hoogste afdeling op het Euregiofestival te Maastricht.

  • In 2003 werd ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan een concert georganiseerd in theater "De Oranjerie" te Roermond. Hieraan werkte mee Jan Vayne, Harmonie Concordia Melick, Irene Meeuvis sopraan en Harald Quaaden, tenor.

  • In 2008 werd o.a. in het kader van het 125-jarig bestaan een concert georganiseerd in theater DOK6 te Panningen. In 2 bijna uitverkochte voorstellingen werd muziek uit de zestiger jaren ten gehore gebracht, speciaal voor dit concert bewerkt ddor Frits Kessels. Hieraan werkte mee: Mella Klaessen, Geralt van Gemert, een gelegenheidscombo en de dansgroep Jazzdance Flex. Met als speciale gast Piet Veerman van de Cats. De regie was in handen van Marij Dorssers. Het geheel stond onder leiding van de dirigente Sylvia Berghs.

  • Sinds 1983 organiseert "Maas- en Neergalm" ieder jaar de Dorpsfeesten met een groots opgezette dorpsmarkt. Dit festijn is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste feesten die in Midden-Limburg op dit gebied georganiseerd worden.

  • Zangvereniging Maas- en Neergalm heeft een bijzonder contact met het studentenkoor van het conservatorium Rimsky Korsakow uit St.-Petersburg. Dit koor heeft 4 keer een bezoek gebracht aan Neer.

  • Er werden vele concertreizen gemaakt, veelal in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland.

Wat betreft het aantal leden kende Maas- en Neergalm vlak na de Tweede Wereldoorlog een recordaantal van 95 leden. Dit aantal zakte in de late zeventiger jaren terug naar 43, om in de tachtiger jaren en tot op heden weer uit te groeien tot een ledenbestand van ruim 50 zingende leden. Zangvereniging Maas- en Neergalm staat sinds 2001 onder leiding van dirigente Sylvia Berghs.